A hétvégén meglátogatott a legjobb barátnőm, ezért mindenképpen szerettem volna meglepni valami igazán finom és különleges édességgel, mivel sajnos inzulinrezisztenciája és laktózérzékenysége van, emiatt pedig elég nehéz Neki olyan édességet találni, amit tényleg nyugodt szívvel ehet.
Sokat gondolkoztam, hogy mivel lepjem meg, mivel mindig csinálok neki valami finomat (pl laktózmentes túrótortát, nutellás csigát, madártejet), de most valami különlegesebbel szerettem volna kedveskedni Neki és tudom, hogy imádja a fehér csokit, ezért úgy döntöttem, hogy kipróbálok valami teljesen újat.
Hozzávalók a piskótához:
- 100g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 100g eritritol
- 1 ek útifűmaghéj
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk sütőpor
- 1 ek citromlé/almaecet (ez elveszi az útifűmaghéj jellegzetes ízét)
- 1 dl víz
Piskóta elkészítése:
A hozzávalókat egy tálban összeöntjük, és egészen addig kevergetjük, amíg már nem habzik a „tészta”, ezután sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük a masszát és 180 fokon készre sütjük (kb 20 percig), majd félretesszük hűlni és nekiállunk a krémeknek:
Hozzávalók a fehér csoki krémhez:
- 1 adag (50g) fehér csokis fehérje
- 400g kókusztej
- 1 csomag Dr Oetker Expressz zselatin fix
- szeletelt mandula
Fehér csoki mousse elkészítése:
A kókusztejet és a fehérjét lassú tűzön folyamatosan kevergetve puding állagúra főzzük. (nem kell bele külön sűrítőanyag, mivel nagyon szépen össze fog sűrűsödni nélküle is). Miután kellőképpen besűrűsödött, robotgéppel habosra keverjük, közben pedig hozzáadjuk az Express zselatin fix port.
Miután elkészült, hűtőbe vagy fagyasztóba tesszük pár órára és csak kihűlés után töltjük bele a tortaformába, mivel addigra fog teljesen besűrűsödni és így nem folyik majd szét. J
Hozzávalók a csoki krémhez:
- 1 adag (50g) csokis fehérje
- 400g kókusztej
- 1 csomag Dr Oetker Expressz zselatin fix
Az elkészítése ennek is ugyanaz, mint a fehér csokis krémnek, csak ennek most sima csokis az íze. Miután kitöltöttem a formába a fehér csokis krémet, szeletelt mandulát szórtam rá, hogy legyen egy kis roppanós réteg a két krém között, majd kiöntöttem rá a csokis krémet, olvasztott étcsokit öntöttem a torta tetejére és fehér csoki forgáccsal díszítettem.
Ebből a mennyiségből nekem 10 szelet jött ki.
Tápérték 1 szeletben (130g):
kcal: 239 kcal, fehérje: 13g, szénhidrát: 12,5, zsír: 15g
Tápérték 100g-ban:
kcal: 177 kcal, fehérje: 9.64g, szénhidrát: 9.25g, zsír: 11g