Hozzávalók 2 adaghoz:
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- 1 fej hagyma
- 1 kiskanál őrölt, édes pirospaprika
- só, bors, majoranna, kapor
- 300g csirkemell vagy pulykamell felkockázva/darálva
- 1 ek olíva olaj
- kb 1-2 dl víz
- 1 közepes tök
- ízlés szerint zsírszegény sajt vagy tejföl a tetejére
Elkészítés:
A hagymát, paradicsomot, paprikát felkockázzuk, majd 1 evőkanál olíva olajon üvegesre pároljuk őket. Ha már szépen megpirult, hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet, pici sóval, borssal és majorannával fűszerzzük, majd összesütjük a hagymával és a zöldségekkel. Amikor szépen megpirult a csirkemell, felöntjük kb 1-2 dl vízzel, és hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát. Fontos, hogy felöntsük vízzel, mert ha a pirospaprika megég, keserű lesz a pörköltös alapunk. Ezután bátran utánaízesíthetünk egy kis sóval, kaporral és majorannával, majd tovább főzzük fedő alatt alacsony lángon, amíg kellőképpen elpárolog a víz és besűrűsödik a pörkölt. (nem érdemes nagyon hígra hagyni, mert sütés közben a tök levet ereszt, ezért ha nem párolgott el annyira a leve, érdemes 1-2 kanál zabpelyhet szórni bele - viszont így számolni kell a zab szénhidrát tartalmával!)
Amíg a pörköltös alapot hagyjuk főni, előszedjük a tököt, félbevágjuk, meghámozzuk és egy kanál segítségével kikaparjuk a magos belső részét, ezután sütőpapírra tesszük, majd beletöltjük a csirkemelles pörköltünket a félbevágott tökökbe, ha már szépen elfőtt a leve. Tetejére ízlés szerint rakhatunk alacsony zsírtartalmú sajtot vagy tejfölt is, attól függően, hogy kinek mit bír el a diétája. :)
Légkeveréses sütőben 180 fokon kb 30-35 percig sütjük, amíg a sajt megpirul, a tök pedig szépen megpuhul. (Van, aki a sütés előtt egy picit előfőzi a tököt, én nem szoktam, mert még sosem maradt nyers a sütés után.)