Hozzávalók 8 db-hoz:
- 100g zsírszegény túró
- 50g + 1 ek búzasikér vagy sima liszt (hogy jó könnyű és levegős legyen a zsemlénk)
- 125g teljes kiőrlésű zabliszt
- 25g őrölt lenmag (kiváltható a zabliszttel is, de így magasabb lesz a szénhidrát)
- 1 tk só
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 dl víz
- 5 db tojásfehérje
- 1 db tojássárgája
Elkészítés:
A tojásfehérjéket, vizet és túrót összekevertem, a túrót simára törtem, amennyire tudtam. Hozzáadtam a sót, és a száraz anyagokat. Összegyúrtam, az összes hozzávalót, viszont tettem hozzá még egy evőkanál búzasikért, hogy ne ragadjon a formázás közben, de ezután már gyönyörűen összeállt. 8 felé osztottam a tésztát és egyenként pici zsemléket formáltam belőlük. Mielőtt a sütőt elkezdtem előmelegíteni, vizet öntöttem egy sütés álló tálba, és a sütő aljába raktam, hogy gőz legyen a sütőben és finom ropogósak legyenek a zsemlék. Amíg a sütőt előmelegítettem, a zsemlék tetejét megkentem tojássárgájával, szezámmagot szórtam a tetejére, majd sütőpapíros tepsire tettem és 180 fokos sütőben kb. 30 percig sütöttem, a középső rácson.
Tápérték 1 db-ban:
128 kcal; szénhidrát: 11g; fehérje: 13g; zsír: 2,9g