Egy ideje gondolkozom már rajta, hogy hogyan lehetne megoldani, hogy egy olyan diétás lángost süssek, aminek viszonylag magas fehérjetartalma van, mérsékelt szénhidrát van benne és nem kell aggódnom, hogy zsíros, mert nem kell bő olajban kisütnöm.
Most hétvégén úgy döntöttem, hogy megpróbálok végre egy ilyen lángost megalkotni, és azt hiszem, hogy bánhatom, hogy ennyi időt vártam ezzel a csodával.
Hozzávalók:
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 30 dkg búzasikér
- 1 kis pohár (150 g) zsírszegény joghurt
- 3,5 dl meleg (de nem forró!) víz
- 2 dkg friss élesztő
- 1 ek. (himalája) só
- olajspray
A liszteket és a sót alaposan összekeverjük, ezután a vizet elkeverjük a joghurttal és belemorzsoljuk az élesztőt. Ha az élesztő felfutott, szép lassan hozzáadagoljuk a lisztes masszához és addig dagasztjuk, amíg a keverék el nem válik az edény falától és szép egynemű tésztát nem kapunk. Eztán egy órára félre rakjuk keleszteni letakarva, vagy betesszük a sütőbe 40-50 fokra kb fél órára vagy addig, amíg a duplájára nem kel.
Miután megkelt, 150 grammos kis gombócokra osztjuk és kézzel lángos formára nyújtjuk. Használhatunk sodrófát is a nyújtáshoz, viszont így kinyomkodjuk belőle a levegőt és nem kapunk olyan légies tésztát, mintha kézzel nyújtanánk ki.
Miközben nyújtjuk a tésztát, előmelegítjük a sütőt 180 fokra, formázás után pedig sütőpapíros tepsire rakjuk, mindkét oldalát vékonyan befújjuk (vagy bekenjük) olíva olajjal vagy egyéb kalória mentes olajsprayvel, emiatt nem kell megforgatni sütés közben, mert szép egyenletesre és ropogósra fog megsülni mindkét oldala. Addig sütjük, amíg szép barna nem lesz, ez nálam kb 20-25 perc volt.
Jó étvágyat hozzá.
Tápérték 100g-ban (tejföl és sajt nélkül):
kcal: 198; szénhidrát: 17,5g; fehérje: 28g; zsír: 1,5g
Tápérték 1 db-ban (tejföl és sajt nélkül):
kcal: 296,7; szénhidrát: 26,3g; fehérje: 42g; zsír: 2,25g