Fitt ételek tárháza

Diétás ételek receptjei

Házi lenmagos kenyér

2017. március 13. 21:22 - imeonkvcs

kenyer2.jpg

Hozzávalók:

  • 350 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 80 g búzasikér
  • 50 g lenmagpehely
  • 50 g lenmag
  • 270 ml langyos víz
  • 1 ek olíva olaj
  • 1 tk só
  • 3 dkg élesztő

Elkészítés kenyérsütő gépben:
Először beleöntöm a vizet, az olajat és a sót, majd beleszitálom a lisztet, ezután pedig hozzáadom a lenmagpelyhet, a lenmagot és a tetejére szétmorzsolom a friss élesztőt. Teljes kiőrlésű programra állítom és hagyom megsülni. :)

Elkészítés kenyérsütő gép nélkül:
A vizet, az olajat és a sót egy tálba öntöm, ezután beleszitálom a lisztet, hozzáadom a lenmagpelyhet, a lenmagot és a tetejére morzsolom az élesztőt ugyanúgy, ahogy a kenyérsütős verziónál csináltam. Ezután elkezdem összedolgozni az alapanyagokat, amíg csomómentes nem lesz a tésztánk (minél tovább, annál jobb, ez adja a kenyér jó állagát), majd letakarom és 8-10 órát hagyom kelni. Ha megkelt, megformázom (vagy kenyér formába teszem), bevizezem a tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig készre sütöm. 

Tápérték 100g-ban: 
kcal: 256; szénhidrát: 30g; zsír: 7,4g; fehérje: 17g

 17269568_1236037099777874_1732790958_o.jpg

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fitt-etelek-tarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr4412336063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bona Fides 2017.03.14. 21:54:36

De miért élesztő? Miért nem kovász?

zsu80 2018.02.20. 13:57:37

Szia. Milyen ízű ez a kenyér, savanykás? Ha nincs lenmagpelyhem lehet helyette ledarált lenmag? (sima lenmagom elég sok van). Mennyi ideig marad puha a kenyér?

imeonkvcs 2018.02.20. 14:02:25

@zsu80: Egyáltalán nincs savanykás íze szerencsére, tapasztalatom szerint inkább a rozsliszt, ami a savanyú ízt adja és a túlzott friss élesztő használata. Amikor nekem nincs lenmagpelyhem, általában én is sima lenmagot teszek bele, úgyhogy nyugodtan használhatsz azt helyette (bár szerintem bármilyen maggal működik, a mennyiség a lényeg igazából)
Viszonylag sokáig marad puha a kenyér, viszont sajnos hamar penészedik, mivel a lenmag magában tartja a nedvességet, ezért hajlamos befülledni. Érdemes szeletelve lefagyasztani, mert így mindig friss és ropogós lesz kiengedés után. :)
süti beállítások módosítása
head.h1 { text-shadow: 10px 10px 10px black; }