Hozzávalók:
- 350 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 80 g búzasikér
- 50 g lenmagpehely
- 50 g lenmag
- 270 ml langyos víz
- 1 ek olíva olaj
- 1 tk só
- 3 dkg élesztő
Elkészítés kenyérsütő gépben:
Először beleöntöm a vizet, az olajat és a sót, majd beleszitálom a lisztet, ezután pedig hozzáadom a lenmagpelyhet, a lenmagot és a tetejére szétmorzsolom a friss élesztőt. Teljes kiőrlésű programra állítom és hagyom megsülni. :)
Elkészítés kenyérsütő gép nélkül:
A vizet, az olajat és a sót egy tálba öntöm, ezután beleszitálom a lisztet, hozzáadom a lenmagpelyhet, a lenmagot és a tetejére morzsolom az élesztőt ugyanúgy, ahogy a kenyérsütős verziónál csináltam. Ezután elkezdem összedolgozni az alapanyagokat, amíg csomómentes nem lesz a tésztánk (minél tovább, annál jobb, ez adja a kenyér jó állagát), majd letakarom és 8-10 órát hagyom kelni. Ha megkelt, megformázom (vagy kenyér formába teszem), bevizezem a tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig készre sütöm.
Tápérték 100g-ban:
kcal: 256; szénhidrát: 30g; zsír: 7,4g; fehérje: 17g