Ma egy igazán különleges receptet hoztam Nektek, amit kifejezetten drága Anyukám születésnapjára készítettem el, mivel a napokban említette, hogy gondolkozott rajta, hogy főz egy adag madártejet, én pedig nagyon szerettem volna meglepni Őt valami igazán finom sütivel, viszont jelenleg az egész család próbál odafigyelni az étkezésére és leadni pár kg-t, na meg amúgy sem árt, ha Ők is egészségesebben táplálkoznak néha. :)
Lássuk a receptet, drága Anyukámnak pedig innen is nagyon boldog születésnapot kívánok!
Hozzávalók a piskótához:
- 10 db tojásfehérje
- 100g zabliszt
- 20g kakaópor
- 10g útifűmaghéj
- pár csepp folyékony édesítő
- 1 csipet só
- 1 csipet szódabikarbóna
Hozzávalók a vaniliás krémhez:
- 8 db tojássárgája
- 8 dl tej
- 2 csomag vaniliás pudingpor (én Dénes Natura bourbon vaniliás zabpudingot használtam)
- 300g cukornak megfelelő édesítőszer
- vanilia aroma
Tojáshab a tetejére:
- 4 db tojásfehérje
- 1 csipet só
- 240g cukornak megfelelő édesítő + annyi víz, amennyi ellepi az édesítőszert
A piskóta elkészítése:
A tojásfehérjét keményre verjük egy csipet sóval, majd szép lassan hozzákeverjük a többi száraz hozzávalót, és sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük, majd 180 fokon 20 percig sütjük. Mivel 2 piskóta lapra van szükségünk, ezért érdemes lefelezni a masszát, mivel elég vékonyak lesznek, és nehéz lesz félbevágni.
A vaniliás krém elkészítése:
A tojássárgáját a vanilás pudinggal és pici tejjel csomómentesre keverjük, közben a cukornak megfelelő édesítőt elkeverjük a maradék tejjel, majd elkezdjük forralni. Ha felforrt, hozzáadjuk a tojásos keveréket és folyamatos kevergetés mellett sűrűre forraljuk. Miután kész, vanilia aromával ízesítjük, majd félrerakjuk hűlni, kihűlés után pedig a piskóták közé kenjük.
Hab elkészítése:
Az édesítőre annyi vizet engedünk, ami pont ellepi, majd 2-3 percig forraljuk. Miközben a "cukorszirup" melegszik, a tojásfehérjét felverjük egy csipet sóval, majd hozzáöntjük a "cukorszirupot" és addig verjük tovább, amíg ki nem hűl. Ha ez megvan, egy erős tojáshabot kapunk, amit a tortánk tetejére simítunk, majd 10-15 percig előmelegített sütőben sütjük (csak hogy megkeményedjen a hab teteje és kapjon egy kis színt), ezután pedig saját ízlésünk szerint díszíthetjük pl cukormentes étcsoki forgáccsal.
Tápérték 100g-ban:
88 kcal; szénhidrát: 8g; fehérje: 6g; zsír: 4g
Tápérték 1 szeletben (12 szeletes tortából):
146 kcal; szénhidrát: 12,5g; fehérje: 9,7g; zsír: 6,4g